Terug naar blog overzicht RSS

All About Fabrics - Zijde

20 mei 2015 Waar is jouw kledingstuk van gemaakt? Het materiaal van je kleding bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van een kledingstuk. Is het warm? Of draagt het juist lekker koel? En hoe kun je het materiaal het beste wassen, drogen en strijken om het zo lang mogelijk mooi te houden?

Zijde is een vezel gemaakt van eiwitten die worden uitgescheiden door Bombyx Mori, of zijderupsen. Zijde komt oorspronkelijk uit China, waar men al duizenden jaren zijde produceert en verwerkt. Zijde is over het algemeen behoorlijk geprijsd, omdat het een volledig dierlijk product is. Het is zeer arbeidsintensief omdat de zijderupsen regelmatig gecontroleerd en gevoed moeten worden. Daarnaast produceren zijderupsen maar een kleine hoeveelheid zijdedraad. 

Hier tegenover staat dat zijde super zacht is, zeer isolerende eigenschappen heeft en zeer sterk is. Daarnaast heeft het materiaal een rijke uitstraling en voelt het heerlijk aan op de huid, omdat het niet plakt. 

Zijde wordt veel gebruikt voor blouses, tops, geklede jasjes en accessoires zoals sjaals en stropdassen. De laatste jaren zien we zijde ook steeds meer gebruikt worden voor losvallende zomerpantalons, die heerlijk koel dragen wanneer het warm weer is. Merken die veel gebruik maken van zijde zijn: Repeat, G.C. Fontana, Dante 6, Basler en MOQ

Onderhoud

Zijde kan gewassen worden, maar vraagt wel om een speciale behandeling.Zowel voor hand- als machinewas geldt dat men niet warmer dan op 30 graden wast. Gebruik een flinke scheut natuurazijn en een klein scheutje wasmiddel (bijvoorbeeld wasmidden van Modehuis Blok by Tenestar voor zijde) of een ander wasmiddel dat de kleuren beschermt. Bij handwas is het belangrijk om goed na te spoelen met lauwwarm water. Gebruik in de machine een zijdewasprogramma, of (wanneer dat er niet is) een handwasprogramma. Centrifugeer maximaal op 400 toeren. 

Zijde verkleurt gemakkelijk in de zon. Zorg ervoor dat je je was op een schaduwrijke plaats laat drogen. 

Wanneer je een vlek in je zijde kledingstuk hebt is het belangrijk om niet plaatselijk op de vlek te wrijven, omdat je hierdoor de kleur kunt vervagen en je een blijvende lichte plek overhoudt. In plaats daarvan kun je het beste de vlek plaatselijk insmeren met wasmiddel of een anti-vlekkenmiddel zonder bleek en het item zo snel mogelijk in zijn geheel in de was doen. Meer informatie over het wassen van kledingstukken of het verwijderen van vlekken lees je hier en hier.