Terug naar blog overzicht RSS

Blokkunde... donsjassen wassen

08 november 2016 Donsjassen dragen heerlijk warm wanneer het koud is en natuurlijk houd je hier zo lang mogelijk plezier van. In dit blog lees je de do's en don'ts van het wassen van donsjassen.

Wassen van donsjassen

Donsjassen dragen heerlijk warm wanneer het koud is vanwege de isolerende werking van de donsveertjes in de jas. De donsveertjes zijn super licht en houden een laagje lucht vast waardoor de kou niet door de jas heen dringt. Om goed hun werk te kunnen doen zijn de veertjes een beetje vettig. Hierdoor plakken ze niet aan elkaar.

Wanneer je een donsjas wast is het belangrijk om dit te doen met speciaal wasmiddel wat het vettige laagje van het dons niet aantast. Wij adviseren het gebruik van Modehuis Blok speciaalwasmiddel voor Wol, Cashmere & Dons. Kies in de machine voor een wolwasprogramma dat maar kort centrifugeert. 

Wanneer de jas uit de wasmachine komt zitten de veertjes vaak erg tegen elkaar aan geplakt. Schrik dus niet wanneer de jas helemaal plat is... Wanneer je de jas met zorg laat drogen komt het allemaal goed!

Drogen van donsjassen

Wanneer je jas gewassen is kun je je jas het beste drogen in de droger op een lage temperatuur. Hier gaat wel wat tijd in zitten: ga er vanuit dat je jas nog drie keer een uur in de droger moet. Het is goed om een paar tennisballen bij de jas in de droger te stoppen, hierdoor wordt het dons goed losgeklopt. De jas heeft wel wat ruimte nodig om te drogen, stop dus behalve de tennisballen niets anders in de droogtrommel. 

Wanneer je geen wasdroger hebt kun je je jas ook buiten te drogen hangen. Hang de jas nooit in de volle zon om verkleuring te voorkomen. Ook is het belangrijk om de jas regelmatig uit te schudden om de veertjes los te maken. Hoewel deze methode in sommige gevallen goed werkt, adviseren wij toch altijd het gebruik van een droger wanneer je deze tot je beschikking hebt. 

Chemisch reinigen van donsjassen

In plaats van zelf wassen van de donsjas kun je er natuurlijk ook voor kiezen de jas naar de stomerij te brengen. Het is dan wel belangrijk om aan te geven dat de jas niet chemisch gereinigd mag worden. Door de jas te reinigen met chemicaliƫn verliest het dons zijn veerkracht en daarmee de isolerende werking.