Terug naar blog overzicht RSS

Blokkunde ... Linnen

20 maart 2017 Het materiaal waar je kleding van gemaakt is, is voor een groot gedeelte bepalend voor de eigenschappen die je kledingstuk heeft. Is het bijvoorbeeld warm? Of draagt het juist lekker cool? En houdt het goed zijn vorm vast? Daarnaast is het materiaal ook bepalend voor het onderhoud van je kleding. Het ene kledingstuk moet nu eenmaal op een andere manier gewassen, gedroogd en gestreken worden dan het andere. In deze blogpost gaat het over linnen. Wat zijn de eigenschappen van linnen? Welke items worden er gemaakt van linnen? En hoe houd je het langst plezier van je linnen kledingstukken?

Linnen

Linnen is een materiaal dat gemaakt is van de vezels van de vlasplant. Het is één van de oudste textielsoorten in de wereld. Het materiaal neemt gemakkelijk vocht op en verliest het sneller dan de meeste andere materialen, waardoor het een populair materiaal is in warme klimaten. Linnen kwaliteiten zijn vaak sterk, zonder dat het materiaal ruw aanvoelt. Het nadeel van linnen is dat het de neiging heeft gemakkelijk te kreuken.

Tricotlinnen 

We kennen linnen vaak als een geweven stof voor blouses of pantalons. Maar de laatste seizoenen zien we ook veel tricotlinnen. Dit is een gebreide linnen, die veel gebruikt wordt voor t-shirts, tops en dunne vestjes. Ook dit seizoen zien we veel tricot linnen in de collectie van bijvoorbeeld Repeat en Question?. Een eigenschap van linnen is dat het vaak wijder wordt in het dragen. Hierdoor is het vooral geschikt voor losvallende zomertops en pantalons.

Onderhoud

Donker gekleurd linnen heeft de neiging af te geven in de was. Was het dus de eerste paar keer apart of met gelijke kleuren. Gebruik bij het wassen een flinke scheut witte natuurazijn. Dit zorgt ervoor dat de vezels zacht blijven en dat de kleuren beter vast gehouden worden. Hier kun je nog een klein scheutje wasmiddel aan toevoegen. Bijvoorbeeld het speciaal wasmiddel van Modehuis Blok by Tenetex voor Katoen, Linnen en Ramee. Zorg er in ieder geval voor dat het wasmiddel geen bleek bevat. Linnen kleding is gevoelig voor verkleuring door de zon. Kies daarom een schaduwrijke plek om je was te laten drogen. Strijken van linnen kleding doe je het beste op een hoge temperatuur en aan de binnenkant om glimmende plekken te vermijden.