Terug naar blog overzicht RSS

Blokkunde... natuurazijn

11 oktober 2016 Hoe houd je je kleding zo lang mogelijk mooi? We leggen je graag uit hoe je natuurazijn kunt gebruiken bij het wassen.

Voeg bij iedere wasbeurt een flinke scheut natuurazijn toe. Natuurazijn is milder dan schoonmaakazijn, doordat het percentage azijnzuur lager is. Je kunt de azijn in het bakje voor het hoofdwasmiddel doen. Ook mag de azijn rechtstreeks in de trommel, bijvoorbeeld in een wasbol.

Natuurazijn heeft een reinigende werking, echter voor de geur zou je nog een klein beetje wasmiddel kunnen toevoegen. Dit mag minder zijn dan je anders zou doen. Wij adviseren het gebruik van Modehuis Blok Speciaalwasmiddel voor katoen & linnen, zuiver zijde & viscose, wol & cashmere en microvezels. Deze wasmiddelen zijn mild en tasten de samenstelling van het textiel niet aan. Deze wasmiddelen zijn te koop in onze winkels.

Er zijn een aantal redenen om azijn te gebruiken bij de was:

1. Azijn helpt de kleuren van donkere artikelen te fixeren en te behouden.

2. Azijn werkt als een natuurlijke wasverzachter. Azijn lost zeepresten en kalk op in het water, waardoor de was zachter uit de machine komt. Water waar minder kalk in zit is zachter en dit betekent dat er minder wasmiddel nodig is om hetzelfde wasresultaat te behalen.

3. Azijn werkt goed tegen vervelende geurtjes in kleding. De zuurgraad van azijn zorgt ervoor dat zweet- of bakgeuren geneutraliseerd worden. Voeg een scheut azijn toe bij het wasmiddel. Wanneer dit niet afdoende is kun je synthetische (sport)kleding ook laten weken in een emmer koud water met een flinke scheut natuurazijn. Let hierbij wel op: niet alle materialen kunnen er tegen om een lange tijd in water te weken. Pas met name op voor kwetsbare materialen zoals wol en zijde en kledingstukken met contrasterende kleuren die kunnen doorlopen. 

4. Azijn werkt als onderhoudsmiddel voor de wasmachine. Natuurazijn lost kalk op, dus door een flinke scheut natuurazijn bij iedere was te voegen help je elke wasbeurt de machine te ontkalken. Ook blijven er soms zeepresten achter in de machine, vooral wanneer er wordt gewassen op een lage temperatuur in combinatie met vloeibaar wasmiddel. Door eens in de zoveel tijd een was te draaien op de hoogste temperatuur, met een flinke hoeveelheid natuurazijn en een beetje soda kun je de wasmachine goed schoonmaken en ontdoen van viezigheid. 

Meer wastips lees je in onze algemene wastips.