Terug naar blog overzicht RSS

Blokkunde... overhemden wassen

22 november 2016 Veel mannen dragen (bijna) dagelijks een overhemd. In dit blog geven we een aantal tips voor het wassen, drogen en strijken van overhemden.

1. Overhemden zijn vaak gemaakt van fijne katoen. Was deze daarom bij voorkeur met andere fijne materialen in dezelfde kleur. Zorg ervoor dat de wasmachine niet te vol zit. Ideaal is om maximaal 6 overhemden tegelijk te wassen. 

2. Maak de knoopjes van het overhemd vast. Ze hoeven niet allemaal dichtgeknoopt te worden, je kunt ook alleen het bovenste knoopje, middelste knoopje en onderste knoopje dichtdoen. 

3. Keer het overhemd binnenstebuiten en verwijder eventueel de baleinen. Dit zijn de plastic reepjes die in de kraag verborgen zitten. Baleinen kunnen loslaten tijdens het wassen en zoekraken in de wasmachine. 

3. Bij witte overhemden kan het zo zijn dat de boord en de manchetten erg vies zijn. Deze kun je voor het wassen insmeren met wasmiddel of met speciaal vlekkenmiddel. Op deze manier kan het middel goed intrekken en is de kans groter dat het hemd weer helemaal schoon wordt. 

4. Gebruik bij voorkeur vloeibaar wasmiddel. Wij adviseren het gebruik van Modehuis Blok-speciaalwasmiddel voor katoen en linnen. Hier hoef je maar weinig van te gebruiken, omdat het wasmiddel erg geconcentreerd is. Gebruik je liever ander vloeibaar wasmiddel, zorg er dan voor dat je het goede wasmiddel gebruikt bij de goede was. (Wasmiddel voor witte was en wasmiddel voor gekleurde was.) Ook van dit wasmiddel heb je maar weinig nodig. Teveel wasmiddel tast de vezels van de stof aan en kan ervoor zorgen dat de kleuren vervagen. 

5. Kies een wasprogramma met een lage temperatuur (maximaal 30 graden) en een laag toerental. Wanneer de machine centrifugeert op een hoog toerental kan het overhemd eerder slijten, omdat er meer wrijving ontstaat in de trommel. 

6. Wanneer de wasmachine klaar is kun je het beste de was er zo snel mogelijk uithalen. Was die te lang in de trommel blijft zitten kreukt meer en ruikt na verloop van tijd minder fris. 

7. Laat een overhemd altijd drogen aan een kledinghanger. Sla het overhemd eerst even uit om de ergste kreukels eruit te halen. Dit zorgt ervoor dat het overhemd makkelijker gestreken kan worden en afhankelijk van het materiaal van het overhemd is het soms helemaal niet meer nodig om het hemd te strijken. Gooi overhemden nooit in de wasdroger. Dit zorgt ervoor dat de stof van het overhemd eerder slijt en vaal wordt. 

8. Strijken van een overhemd gaat het gemakkelijkst wanneer het overhemd nog een klein beetje vochtig is. Controleer altijd op welke temperatuur het overhemd gestreken mag worden en pas dit aan op de strijkbout. Strijk het overhemd altijd binnenstebuiten om glanzende plekken aan de buitenkant van de stof te voorkomen. 

9. Maak voor het strijken van de manchetten altijd de knoopjes los en zorg dat de manchet plat op de strijkplank ligt, hierdoor krijg je geen vouw in de manchet en blijft de manchet mooi ovaal. Trek de stof van de mouwen en het voor- en achterpand van het overhemd glad voordat je de strijkbout er overheen haalt, hierdoor krijg je geen vouwen op plekken waar je deze niet wilt hebben. Houdt de strijkbout nooit te lang op dezelfde plek op de stof om brandplekken te voorkomen. 

10. Een overhemd kun je het beste aan een hangertje met tenminste het bovenste knoopje gesloten in de kast opbergen.