Terug naar blog overzicht RSS

Blokkunde... wol ontpillen

18 oktober 2016 Iedereen die wel eens een wollen kledingstuk heeft gedragen zal het herkennen: pilletjes, pluisjes of rulletjes! Deze ontstaan voornamelijk op de plaatsen waar wrijving optreedt, zoals onder de armen of op plaatsen waar een jas of tas langs het kledingstuk schuurt.

Waar komen die pilletjes nou precies vandaan?

De garens die worden gebruikt voor wollen kleding bestaan uit wollen vezels die in elkaar worden gedraaid. Voor volumineuze, wollige garens worden de vezels minder strak in elkaar gedraaid waardoor het kledingstuk zachter aanvoelt. Nadeel hiervan is dat er meer losse vezeleindjes zijn die door schuring en wrijving vervilten en dus pilletjes veroorzaken. 

Betekent het pillen van mijn kleding dat de kwaliteit slecht is?

Pillen ontstaat dus wanneer een losser gedraaide wolgaren ergens langs schuurt tijdens het dragen of wassen van het kledingstuk. Hoe wolliger en volumineuzer de wol hoe groter het risico op pillen is. Het heeft dus niets te maken met de slechte kwaliteit van het wollen kledingstuk. Pillen kun je eerder zien als een onvermijdelijk eigenschap van wollige, volumineuze breisels.

Hoe kun je een gepild kledingstuk het beste behandelen?

Kleding die gepild is kun je behandelen met een ontpilapparaat, ook wel pluizentondeuse genoemd. Dit is een soort scheerapparaat die de pluisjes van het kledingstuk afscheert. De pluisjes worden opgevangen in een stofbak die aan de tondeuse vastzit en die geleegd kan worden. Het is belangrijk om het kledingstuk plat neer te leggen op een harde ondergrond. Er dient niet teveel kracht uitgeoefend te worden op de tondeuse om beschadiging te voorkomen. Ontpillen werkt goed bij wollen kleding die niet te los geweven is. Twijfel je of het ontpilapparaat geschikt is voor je kledingstuk? Begin dan heel voorzichtig op een minder zichtbare plek om het ontpillen uit te proberen. Deze ontpillers zijn verkrijgbaar in onze winkels.

 

Ontpillen from Modehuis Blok on Vimeo.