Terug naar blog overzicht RSS

Blokkunde... zomerkleding opruimen

27 september 2016 Hoe berg ik mijn zomerkleding het beste op? De herfst staat voor de deur en de winkel hangt alweer vol met mooie najaarskleding. Hier moet natuurlijk ruimte voor gemaakt worden in de kledingkast! Wij leggen je graag uit op welke manier je het beste je zomerkleding kunt opbergen voor het volgende seizoen.

1. Sorteer je kleding en maak stapels. Bijvoorbeeld een stapel zomerkleding die opgeborgen mag worden, een stapel kleding die je door kunt dragen in het najaar en een stapel kleding die weg mag. Kleding die weg mag kun je natuurlijk weggeven aan een bekende, maar ook kringloopwinkels in de buurt zijn er vaak erg blij mee. Op deze manier krijgt jouw mooie (Blok)kleding een tweede leven. Je kunt het bijvoorbeeld brengen bij Ceres in Uithoorn of de Kringloopwinkel aan de Trompenburgstraat in Amsterdam. 

2. Was alle kleding die opgeborgen mag worden, ook al lijkt de kleding schoon. Motten en ander ongedierte houden van geurtjes en vlekken. Gebruik ook niet teveel (chemische) wasmiddelen en wasverzachters, want ook dit trekt insecten aan.

3. Zorg ervoor dat alle kleding volledig droog is. Vochtige kleding kan gaan schimmelen.

4. Berg de kleding op in daarvoor bestemde opbergzakken of dozen. Transparante dozen zijn ideaal, omdat je dan gelijk ziet wat erin zit. Dozen die niet doorzichtig zijn kun je het beste labellen, zodat je niet vergeet welke kledingstukken er in zitten. Zorg ervoor dat de dozen of opbergzakken goed schoon en droog zijn, voordat je er kleding in stopt. 

5. Bewaar de kleding in koele, donkere, goed geventileerde en droge ruimtes. Pas op met garages, kelderboxen en zolders. 

6. Er bestaan veel chemische middelen om ongedierte in de kast te vermijden of te bestrijden. Cederhout is een natuurlijke manier om met name motten uit te kast te weren en de geur is een stuk vriendelijker dan bijvoorbeeld de geur van mottenballen. Cederhout is verkrijgbaar in blokjes of plankjes en deze kun je tussen je kleding bewaren. De geur van cederhout wordt na verloop van tijd minder. Je kunt de geur behouden door de blokjes licht op te schuren, of door deze langs elkaar te wrijven.