Terug naar blog overzicht RSS

Meet the alpaca

01 november 2016 Ken jij de alpaca al? Dit schattige beestje is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is niet voor niets... De wol van de alpaca is een van de hoogwaardigste die er is en er zijn dan ook vele toepassingen. In dit blog laten we je kennis maken met de alpaca en zijn wol.

De geschiedenis van de alpaca

Al meer dan 5000 jaar geleden werd alpacawol gebruikt in het Andesgebergte vanwege de fijnheid en speciale eigenschappen. In die tijd was kleding, gemaakt van alpacawol, zeer exclusief en voornamelijk bedoeld voor koninklijke families. 

Alpaca's komen van nature voor in het Peruaanse Andesgebergte. Op deze hoogte is er weinig zuurstof in de lucht en kan het behoorlijk koud zijn. Voor de alpaca is het daarom belangrijk om een vacht te hebben die warm is, maar ook licht, zodat het weinig energie kost om hun lichaamstemperatuur constant te houden. 

Alpacawol

Het resultaat is een vacht met ongekende thermische capaciteiten. Het verschil met schapenwol is de gladde, holle vezel, die de wol zacht en licht maakt, maar die ook isolerend werkt bij kou en ademt bij warmte. 

Daarnaast is de wol van de alpaca hypoallergeen, waardoor mensen die allergisch zijn voor andere wolsoorten vaak weinig last hebben van alpacawol tegen hun blote huid. 

Andere voordelen van alpacawol ten opzichte van andere wolsoorten zijn: 

  • Het heeft een isolerende werking. Hierdoor is alpacawol 30% warmer dan hetzelfde gewicht aan merinowol.
  • Het heeft een zijdeachtige glans, waardoor het een luxere uitstraling heeft dan andere wolsoorten. 
  • Het is minder slijtgevoelig dan andere wolsoorten, zoals merinowol. Daarnaast is het sterker en pluist het minder.
  • Alpacawol bevat geen vet (lanoline), zoals schapenwol en houdt daardoor minder vuil vast. De wol hoeft dan ook nauwelijks gewassen te worden voor het spinnen en ruikt niet. 
  • Het krimpt niet na het wassen.
  • Het bestaat in 22 natuurlijke kleuren, maar kan ook in iedere gewenste kleur geverfd worden zonder zijn glans te verliezen.

 

Toepassing van alpacawol

Alpacawol wordt gebruikt als garen voor wollen vesten of truien. Dit kan 100% alpaca zijn, maar alpacawol laat zich ook goed mengen met andere vezels.