Terug naar blog overzicht RSS

Trend - Tokyo

12 april 2016 Dit voorjaar spelen Japan en de japanse cultuur een belangrijke rol in het modebeeld. Dit zie je aan de ene kant terug in de modellen: vooral voor dames zijn er veel modellen geïnspireerd op de Kimono. Daarnaast zijn ook veel prints te herleiden tot Japan: we zien veel bloemen en grafische prints.

Kimono

Kimono betekent "ding om aan te trekken" in het Japans. Dit kledingstuk is in de afgelopen eeuw sterk veranderd. 100 jaar geleden werd de formele kimono nog dagelijks gedragen, tegenwoordig werken veel Japanse vrouwen buitenshuis, waardoor de kimono werd vereenvoudigd. De formele kimono is wat wij meestal zien als een typische kimono: een lange jurk die meestal bij elkaar wordt gehouden door een band, de obi. De kimono is niet bedoeld om precies te passen. Ze hebben vaak één lengte en de stof die overblijft wordt samengevouwen rond de middel onder de obi. De formele kimono wordt vaak gemaakt van zijde of een mix van katoen.

De kimono wordt vaak gebruikt als inspiratie voor onze westerse mode. Dit zien we terug in de oversized jasjes van soepel materiaal die dit seizoen deel uitmaken van de collectie. 

Prints

Japan is al enkele seizoenen een inspiratie wat betreft de prints. Zo gebruikt Superdry vaak japanse tekens in de bedrukking van zijn t-shirts. Ook zien we dit seizoen veel bloemen en bloesems als prints.