Vlekkentips

 • Om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw kleding adviseren wij u graag hoe u uw kleding het beste kunt behandelen. Onderstaand vindt u een overzicht van tips voor het verwijderen van veelvoorkomende vlekken.

  Voor meer informatie over algemene wastips: klik hier.

  Voor meer informatie over wasvoorschriften en wassymbolen: klik hier.

  Meer informatie
 • Vlekken in het algemeen...

  Vlekken in het algemeen...

  Voor alle vlekken geldt dat u de beste kans van slagen heeft als u de vlek zo snel mogelijk behandelt. Mocht een vlek na behandeling met onze tips niet helemaal zijn verdwenen, dan heeft uw drogist verschillende specifieke middelen waarmee u de vlek kunt behandelen. Bijvoorbeeld Vlekkentovenaar van Citin® of Dr. Beckmann® voor ballpoint & inkt, vet & olie, koffie & thee etc. Handig om in huis te hebben!

  Na behandeling van een vlek, met een middel van de drogist of een van deze tips, het kledingstuk volgens wasvoorschrift geheel reinigen. Het is soms niet te voorkomen dat de plaats van de vlek zichtbaar blijft, bijvoorbeeld omdat wrijven kleurafgifte kan veroorzaken of het weefsel kan beschadigen.

  Vlekken op nieuwe, nog niet gewassen kleding.

  Het is belangrijk dat u niet wrijft of dept. Was het kledingstuk in zijn totaliteit en probeer nooit om een vlek lokaal weg te halen. Gevolg is een witte vale plek in uw kledingstuk die daar niet meer uit gaat. Dit komt meestal voor bij katoenen stoffen maar kan ook voorkomen bij andere materialen.

 • Lippenstift

  Lippenstift

  Wrijf nooit over lippenstiftvlekken. Als u dat wel doet dringen de verfstoffen diep in de vezels door en zijn haast niet meer weg te krijgen. Ether (verkrijgbaar bij de drogist of apotheek) is de oplossing voor lippenstiftvlekken. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en dep hiermee de vlek. De watten nemen de verfstoffen op. Gebruik steeds een schone pluk watten en herhaal dit net zo lang tot er geen kleurstof op de watten achterblijft

 • Koffie

  Koffie

  Koffie & Cappuccino

  Los een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn op in een halve liter handwarm water. Drenk een schone, witte katoenen doek in het sopje en behandel de vlek een aantal keer. Tussendoor steeds met een schone, droge doek opnemen.

  Dep de vlek na met koud water. Weer met een schone, droge doek opnemen. Let op: bij wol beslist niet wrijven, maar deppen! Droog het kledingstuk met een föhn.

 • Fruit

  Fruit

  Los een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn op in een halve liter koud water. Drenk een schone, witte katoenen doek in het sopje en behandel de vlek een aantal keer. Tussendoor steeds met een schone, droge doek opnemen. Dep de vlek een aantal keer na met koud water. Weer met een schone, droge doek opnemen. Let op: bij wol beslist niet wrijven, maar deppen! Droog het kledingstuk met een föhn. Rood fruit, zoals aardbeien, bosbessen, kersen, rode bessen en frambozen, geeft zeer vervelende vlekken. U kunt de vlek besprenkelen met vers citroensap en daarna direct wassen volgens het wasvoorschrift. Jamvlekken kunt u op dezelfde manier behandelen.

 • Wijn

  Wijn

  Witte en rode wijn

  Los een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn op in een halve liter koud water. Drenk een schone, witte katoenen doek in het sopje en behandel de vlek een aantal keer.

  Tussendoor steeds met een schone, droge doek opnemen. Let op: bij wol beslist niet wrijven, maar deppen! Droog het kledingstuk met een föhn.

  Bij een rode wijn vlek, kunt u witte wijn op de rode wijnvlek gieten om deze te verdunnen en beter verwijderbaar te maken. Strooi zout uitsluitend op een wit (tafel)kleed, nooit op een gekleurd (tafel)kleed of kleding. Daarna het kledingstuk zo snel mogelijk wassen volgens voorschrift.

 • Kaarsvet

  Kaarsvet

  Haal zoveel mogelijk kaarsvet weg met uw vingers of met de botte kant van een mes. Bedek daarna de vlek met keukenpapier en strijk daarover met een warm (niet te heet) strijkijzer. Gebruik steeds een nieuw stuk keukenpapier tot het kaarsvet helemaal opgenomen is.

  In praktisch alle gevallen neemt deze behandeling de hele vlek weg. Als er toch nog restvlekken overblijven, haalt u die gemakkelijk weg met een prop schone watten en wasbenzine.

 • Gras

  Gras

  Meng 1 deel ammonia, 2 delen zuivere alcohol en 3 delen warm water. Het is belangrijk dat het mengsel warm is, maar niet te heet. Bij afkoeling kunt u het mengsel in de magnetron kort opwarmen of een nieuw mengsel maken.

  Drenk een prop schone watten in het mengsel en dep de vlek een aantal keren. Als dit geen resultaat geeft kunt u de vlek met alleen alcohol en schone watten behandelen. Helpt zelfs dat niet, behandel de vlek dan met alleen ammonia (ca. 5%) en schone watten.

  Let op: ammonia is een giftige stof. Zorg voor goede ventilatie en vermijd inademing en direct huidcontact.

 • Ballpoint

  Ballpoint

  Ballpoint kunt u niet verwijderen zonder een hulpmiddel van de drogist. Neem een schoon, wit katoenen doekje en druppel hier 'X10 Vlek' op. Behandel hiermee de vlek.

  Telkens met een schone, droge doek opnemen. Dep de vlek na met koud water. Weer met een schone, droge doek opnemen. Was daarna het kledingstuk volgens het wasvoorschrift.

 • Bloed

  Bloed

  Los een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn op in een halve liter koud water. Drenk een schone, witte katoenen doek in het sopje en behandel de vlek een aantal keer. Tussendoor steeds met een schone, droge doek opnemen. Dep de vlek een aantal keer na met koud water. Weer met een schone, droge doek opnemen. Let op: bij wol beslist niet wrijven, maar deppen! Droog het kledingstuk met een föhn!

  Bij gebrek aan wasmiddelen het kledingstuk zo snel mogelijk in koud water leggen en even laten weken.

  Betreft het een 'verse' en kleine bloedvlek en heeft u een klosje rijggaren in huis? Maak dan van een meter rijggaren een bolletje en gebruik uw speeksel om het bolletje vochtig te maken. Dep hiermee de vlek. Gebruik eventueel een schoon bolletje rijggaren en dep opnieuw.

 • Kauwgom

  Kauwgom

  Leg het kledingstuk een tijd in de vriezer. De kauwgom wordt daardoor hard en is dan gemakkelijker te verwijderen.

 • Vetvlekken

  Vetvlekken

  Neem een schone doek en maak deze goed nat met heet water. Druppel afwasmiddel op de natte doek en dep hiermee de vlek. Was daarna het kledingstuk in de wasmachine volgens het wasvoorschrift.