Binnen twee werkdagen verzonden

  Veilig betalen met iDeal

  Gratis verzending boven de € 75,-

Onze vlekkentips

Vlekken in de keuken

koffie verkeerd/ cappuccino/ latte macchiato

Vul een emmer of de wasbak met een halve liter handwarm water. Los een eetlepel fijnwasmiddel en één eetlepel natuurazijn op. Behandel je vlek door te deppen en niet door te wrijven. Droog tussendoor met een schone doek en behandel je vlek nog een keer. Klaar? Dep na met koud water. Drink je je koffie zonder suiker en melk? Gebruik dan koud water in plaats van handwarm.

chocolade

Ook voor chocolade geldt: gebruik koud water. Volg verder onze gebruikelijke tip. Neem een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn en droog tussendoor je item met een droog kleurloos absorberend materiaal.

thee

Los een eetlepel fijnwasmiddel, een eetlepel natuurazijn én een theelepel citroensap op in een halve liter handwarm water. Behandel je vlek en dep tussendoor droog. Belangrijk om enkele malen nat te deppen met koud water en dit tussendoor ook weer droog te deppen. Deppen, deppen, deppen dus!

fruit

Je behandelt je ‘fruitvlekken’ hetzelfde als je ‘koffievlekken’. Ténzij je een vlek hebt gemaakt met rood fruit zoals aardbeien, bosbessen, kersen of frambozen. Besprenkel deze vlekken met vers citroensap en was direct volgens het wasvoorschrift. Dit geldt natuurlijk ook voor jam, chutney van rood fruit of aardbeienmousse.

ketchup/ mayonaise/ mosterd/ olie/ room/ slagroom/ vla

Pak de inmiddels bekende halve liter handwarm water met een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn. Gebruik een schone witte katoenen doek om de vlek te verwijderen. Neem tussendoor telkens met kleurloos absorberend materiaal op. Dep na met koud water en je vlek is verdwenen en we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: bij wol nooit wrijven, altijd deppen!
vetvlekken Gebruik voor het verwijderen van vetvlekken altijd neutraal (kleurloos) afwasmiddel en warm water.

Vlekken in de badkamer

lippenstift

Ether is dé oplossing voor lippenstiftvlekken. Maak een pluk watten ter grootte van de vlek goed nat met ether en dep hiermee de vlek. Wrijf niet! De watten nemen de verfstoffen op. Gebruik voor iedere ‘dep’ een schone pluk watten en herhaal net zo lang tot er geen kleurstof meer op de watten achterblijft.

mascara

Dep je mascaravlek met een stevig sopje van zachte zeep. Het is vaak echt niet zo erg als het eruitziet.

dag- en nachtcrème

Een droge crème verwijder je met handwarm water. Een vette dagcrème (nachtcrèmes zijn sowieso vaak vet) is een vetvlek die je ook als vetvlek moet verwijderen. Gebruik wat (kleurloos) afwasmiddel om je vlek te behandelen. Was vervolgens je item volgens het normale wasvoorschrift.

make-up vlekken

Vloeibare foundation op je favoriete item laten vallen? Geen paniek. Spuit wat scheerschuim over je vlek en wrijf het goed in. Spoel uit met water en je vlek is verdwenen. Voor ‘poeder’ vlekken grijp je gewoon naar je vertrouwde natuurazijn. Mix het met water en dep de vlek uit je item.

Vlekken na een feestje

witte wijn/ likeur/ bier/ sterke drank

Los een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn op in een halve liter koud (!) water. Drenk een schone, witte katoenen doek in het sopje en behandel de vlek een aantal keer. Tussendoor steeds met een schone, droge doek opnemen. Vooruit, nog één keertje dan: bij wol beslist niet wrijven, maar deppen deppen deppen!

rode wijn

Het is waar: giet witte wijn op de rode wijnvlek om de vlek te verdunnen. Was daarna het kledingstuk zo snel mogelijk volgens het wasvoorschrift. En wat iedereen ook zegt, strooi zout uitsluitend op een wit (tafel)kleed of kledingstuk, nooit op gekleurde materialen!

advocaat

Zit oma te knoeien tijdens het kerstdiner? Schraap zoveel mogelijk advocaat van de kleding. Gebruik de botte kant van een schoon mes of een stevig stukje plastic/karton. Lukt het vervolgens niet de vlek met een neutraal wasmiddel te verwijderen? Dep dan de vlek met wasbenzine of alcohol.

campari

Het ziet er erger uit dan dat het is. Campari wast makkelijk weg met een neutraal, warm sopje. Is de vlek oud of hardnekkig? Wrijf dan met een watje gedrenkt in gedenatureerde alcohol (te koop bij de drogist of gebruik bijvoorbeeld spiritus).

Vlekken na een kinderfeestje

gras

Meng 1 deel ammonia, 2 delen zuivere alcohol en 3 delen warm water. Het is belangrijk dat het mengsel warm is, maar niet te heet. Drenk een prop schone watten in het mengsel en dep de vlek een aantal keer. Geen resultaat? Probeer hetzelfde met alleen alcohol en schone watten. Helpt zelfs dat niet? Behandel dan je vlek alleen met ammonia (ca. 5%) en schone watten. Let op: ammonia is een giftige stof. Voorkom inademing, direct huidcontact en zorg voor een goede ventilatie.

bloed

Heb je een ‘vers’ en klein bloedvlekje? Dan hebben we een gouden tip. Maak van een meter rijggaren een bolletje en gebruik wat speeksel om het bolletje vochtig te maken. Dep hiermee de vlek. Gebruik eventueel een schoon bolletje rijggaren totdat je vlekje helemaal is opgenomen. Is het niet bij een klein vlekje gebleven of is het al ingetrokken? Probeer eerst met de rijggaren en wat spuug de vlek eruit te krijgen. Lukt dit niet? Daar is ‘ie weer: Pak dan een halve liter koud water en los een eetlepel fijnwasmiddel en een eetlepel natuurazijn op. Behandel je vlek met een schone, witte katoenen doek. Dep tussendoor een keer droog en behandel je vlek weer opnieuw totdat het gelukt is. En uiteraard: bij wol beslist niet wrijven, maar deppen! Ben je niet in de buurt van je wasmiddelen? Leg dan je item zo snel mogelijk in koud water en laat het weken. Belangrijk: het water mag in ieder geval nooit warmer zijn dan lichaamstemperatuur!

modder

Laat de modder drogen en zuig het op met de stofzuiger.

appelsap

Niets aan de hand. Wees er snel bij en was je vlek direct uit met koud water! Makkelijk. Oeps, te lang gewacht met actie ondernemen? Gebruik dan, op ongekleurde textielstoffen, wat verdund bleekwater. Let op: op wol, zijde en gekleurde stoffen is bleekwater onbruikbaar. Gebruik dan wat vers citroensap. Spoel in beide gevallen je item goed uit. Dit is niet geheel zonder risico.

drop

Probeer zo veel mogelijk vaste dropdelen te verwijderen en de overige vlek met een warm sopje te verwijderen. Lukt dat niet? Dan moeten we met grover geschut aan de slag. Behandel de vlek met natriumperboraat (5%) en als zelf die behandeling geen resultaat levert, behandel dan de vlek met gelijke delen ammonia (5%) en waterstofperoxide (3%).